Revalidatie, Sport en Bewegen

Het programma Revalidatie, Sport en Bewegen richt zich op het structureel aanbieden van bewegen en sport aan revalidanten tijdens en na het revalidatieproces. In een vroeg stadium stimuleert het programma de revalidant om bewegen en sporten blijvend onderdeel te maken van het dagelijks leven. Een Sportloket vormt hierbij de verbindende schakel tussen de zorgsector en de sportwereld. Zo wordt een impuls gegeven aan een blijvende actieve leefstijl van de (ex)revalidant. Onderaan deze pagina vind je een filmpje waarin de voordelen van het programma Revalidatie, Sport en Bewegen worden uitgelegd.

De methode
Het programma Revalidatie, Sport en Bewegen is een soort makelaar tussen de zorg en het sport- en beweegaanbod buiten het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Op de zorglocatie is een Sportloket met een sport- en beweegconsulent die sport en bewegen bij de patiënten stimuleert. De sport-en beweegconsulent vormt een centrale rol en begeleidt de patiënten tijdens het gehele proces.

Tijdens de behandeling of revalidatie wordt aandacht besteed aan een actieve leefstijl. Patiënten komen in aanraking met diverse activiteiten. Door de therapie die ze krijgen, raken ze gemotiveerd om meer in beweging te komen. Bij het Sportloket krijgen ze ook informatie die ze nodig hebben om buiten het ziekenhuis of revalidatiecentrum verder te kunnen bewegen en sporten. De consulent kan zelfs meegaan naar de sportvereniging om de patiënt te begeleiden. Na ontslag wordt de patiënt via telefonische consulten gestimuleerd om actief te blijven. De resultaten van deze gesprekken worden teruggekoppeld aan de behandelaar. Als de deelnemers er behoefte aan hebben, dan kunnen ze na het laatste gesprek nog eens langskomen bij de sport- en beweegconsulent.

ReSpAct
Aan het programma is een meerjarig wetenschappelijk onderzoek gekoppeld dat medio 2017 zijn resultaten zal opleveren, genaamd ReSpAct.

Lees meer over het programma Revalidatie, Sport en Bewegen:


Deel deze pagina